сурова туршия

Уникални ползи от туршиите, за които дори не сте предполагали

Безспорно, туршията е една от големите национални богатства на българската трапеза. Няма празник у нас, който да не мине без вкусна домашна туршийка – особено ако става въпрос за някой от празниците на есенно-зимния сезон. Коледните и новогодишни празници, също, по традиция, се честват с богата трапеза, на която има и туршия. Но освен че така ни се услажда, а и защото е част от голямата българска традиция, туршията има и своята здравословна функция на българската софра. Оказа се, че тя е не само вкусна и идеалното мезе за ракийка, но и крие ужасно много ползи за здравето. Вижте някои от тях по-долу:

  1. Сред основните предимства на туршията за зимна салата е, че тя бързо и успешно регулира метаболизма. Това е особено важно както за хората, които се борят с излишните килограми, така и тези, които имат проблеми със стомаха. Тази огромна полза от туршията се обяснява с процеса на ферментация, който е в основата на приготвянето й. По време на процеса се отделят специални ензими, които подсилват дейността на червата, а освен това отделящите се дрожди намалят нивото на захар в организма. Както се досещате, последното е важно за усвояване на хранителните вещества и най-вече за хората с диабет. И последно – млечните ензими, отделящи се при ферментацията позволяват да бъде предотвратено тpaнcфopмиpaнeтo нa чpeвнитe eнзими в кaнцepoгeнни.
  2. Освен на ензими, за туршията е доказано, че е изключително богата на омега-3 мастни киселини. Всички знаем огромната полза от тях. Те подобряват зрението и намаляват всякакви психологични разстройства, възстановяват концентрацията, изиграват важна роля за имунитета, а освен това, имат противовъзпалителен ефект.
  3. Туршията е естествен пробиотик. Следователно, тя не само ще ви спести пари от закупуването на пробиотик от аптеката, а от такъв, вече почти всеки има нужда, но и ще ви осигури една перфектна чревна перисталтика, ще пребори налични гъбични или други инфекции и ще подсили храносмилателната система.
  4. Високото съдържание на електролити в туршията пък спомагат за перфектния водно-солен баланс в организма. В случай на нарушения на последния, между другото, човешкото тяло не само че започва да отслабва, но и бързо губи битки с болести, включително и леки настинки.
  5. Туршията е изключително богата и на различни витамини и минерали. Например, в нея има огромен запас от калий, а той подпомага бързото възстановяване от тежко физическо претоварване или наскоро прекарана болест, операция. В допълнение, калият изиграва важна роля за здравата мускулатура на тялото.
  6. И последно, но не по важност – според последните проучвания на докторите, туршията в съчетание с чесън би могла да е идеалната натурална и изцяло безвредна ваксина срещу все по-силно атакуващите ни зимни грипове и вируси.

А вие как предпочитате туршията? И изобщо имате ли си запас за тази зима? Ако сте пропуснали да си приготвите, в нашия магазин ще намерите уникална селекция от домашно приготвена туршия по стари бабини рецепти. Да ви е сладко… И здравословно!

Вашият коментар