хляб

Какво трябва да знаем за хляба от квас?

Хлябът от квас, познат още и с името квасец, е така нареченият жив хляб, защото той трябва да втаса, в него да се образуват специални дрожди, преди да бъде изпечен и излапан за буквално няколко часа от всички у дома. Понеже е много, ама наистина много вкусен. Но освен вкусен и приготвян по специална технология, хлябът от квас е добре разпознаван от диетолози и лекари като изключително полезен. Например, втасалият със закваска от квас хляб притежава далеч по-лесни за усвояване вещества. В същото време, той е по-богат на витамини и минерали и една хубава новина за хората, които обичат тестени изделия, но се борят с излишните килограми: хлябът от квас, всъщност, се води диетичен! Не си представяйте обаче някакъв хляб, който ядат само манекенките и който само засища, но всъщност, не носи нищо на организма, а с това го и отслабва. Всъщност, квасеният хляб е богат на фитин, а той е вещество, подпомагащо тялото ни да стане по-силно и с това да бъде и физически по-издържливо. Да продължаваме ли…? Ами ще продължим, защото си струва да споделим по-интересните факти за вкусния хляб от квас…

Както знаете, всяко хубаво нещо изисква време и затова и хлябът от квас се приготвя доста по-бавно и прецизно от традиционния – с мая, например. Истината е, че са нужни няколко дена само за да се получи закваската, а после и да се спазят няколко важни правила за да се използва правилно квасът, следователно и хлябът да излезе и вкусен, и полезен. Хубавото е, че вие вече можете да пропуснете целия този бавен и сложен процес и директно да си купите домашно приготвен хляб от квас от нас!

Но да продължим за ползите от квасеца. Хлябът от квас, освен всичко друго, е безглутенова храна, а знаете, непоносимостта към глутена е един от големите бичове на 21 век. Според последните проучвания, 1 на всеки 100 души на планетата страда от този синдром. И този един човек не само че трябва да се лиши от свободата да си хапва каквото и където поиска, но и да се откаже от най-класическата и базова храна на трапезата – хлябът. За щастие, тези хора, а и диабетиците, които също трябва да се ограничават количествено в консумацията на тестени изделия, могат да си похват хляб от квас, колкото пожелаят.

Хлябът от квас намалява синдрома на подутия корем и дава повече енергия и сила за през деня. Той е невероятно вкусен и е познат на света от повече от 6 хилядолетия насам. Изключително популярен сред славянските народи, квасецът е обичан и у нас, въпреки че е малко позабравен. Ние обаче вярваме, че човек трябва да се обръща към корените, защото там ще намери не само отговори на извечни екзистенциални въпроси, но и много вкусни рецепти, каквато е рецептата за хляб от квас. Ето защо той е и една от основните стоки на нашия фермерски магазин, Едно време!

Вашият коментар